Güneş projesinin temeli 6 Şubat depremi ile beraber İstanbul  Rotary üyeleri Tarık Sarıoğlu, Hakan Aytaç  ve de İstanbul Rotay Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Ata Köseoğlu ile beraber Antakya'ya seyahatleri yaptığımız sırada atılmıştır.


Depremde ihtiyaçlar her 15 günde bir değişmektedir. İlk etapta Antakya'ya ve de Adıyaman’a su, yiyecek malzemeleri öncelikli olarak yardım şeklinde  yapılmıştır. Devamında battaniye, çarşaf ve su olarak devam etmiştir.


Üçüncü fazda hijyen malzemeleri ve iç çamaşır ihtiyacı büyük önem kazanmıştır.


Deprem bölgelerine çeşitli tarihlerde dokuz seyahatimiz oldu. Sokaklarda gezmek halkla birebir irtibatta olmak ihtiyaçların doğru tespit edilmesinde çok faydalı olmaktadır.


Depremde ilk ihtiyaç malzemeleri ve de içerisinde çadır ihtiva eden Shelterboxların, 300 adedinin hibe edilmesine, emin ellerde doğru şekilde kullanılacağına Shelterbox yetkililerinin  kanaat getirmelerine büyük katkımız oldu. 300 adedin 50 adedi Defne’ye, kalan 250 si ise Hatay Akom genel merkezine indirilip ihtiyaç duyulan yerlere bizzat Akom ve bizlerin delegasyonuyla yollandı.


Sonrası Afad çadırlarının da gelmesiyle elde kalan 50 adet Shelterbox İstanbul’a geri alınıp, beklenen olası İstanbul depremi için stoklarımıza alındı.


Sonrasında birçok okulun yıkılmış olduğunu gördük. Çocukların bir yıl kaybetmemeleri için, burada yapılması gereken şey büyük çadırlar organize edip okulların Tedrisatlarına  devam etmelerini sağlamaktı. Çünkü hocalar ve de öğrenciler hazırdı.


Sevgili  Hakan Aytaç bu çadırların organize edilmesinde büyük katkı sağladı ve de eğitim başladı.


Eğitimler verilirken birçok gün biz de oradaydık izledik.


Bir gün sınıfta çocuklarla konuşurken, onlara hedeflerinin ne olduğunu hayatta ne yapmak istediklerini sordum. Bana bir çoğu hiçbir hedefin olmadığını, plan yapamadıklarını, boşlukta olduklarını söylediler.


İşte bu an güneş projesinin başlama anı idi. Bu çocuklara eğitimlerine katkı verebilecek,  çevremizdeki  iyiliksever tecrübeli kişilerle bu çocukları buluşturmalıydık.


Çocukların hepsinin içlerinin tertemiz, sadece yönlendirilmeye ihtiyaçları olduğunu fark etmemek imkânsızdı. Hayattan kopmamaları, eğitimlerine devam etmeleri, başarılı olmaları için bu çocukların doğru bir şekilde yönlendirilmeleri gerekiyordu.


İlk olarak liseye giden çocuklarımızın bir yıl kaybetmemeleri. üniversite hayatlarından kopmamaları için önceliğimizi bu çocuklara vermemiz gerektiğini düşündük ve yardım yapmış olduğumuz okullardaki hocalarımızın da katkısıyla bu çocuklarla önce yüz  yüze, sonra da vasileri ile beraber görüşmeler yaptık.


Bu depremzede çocuklarımızın hepsinin evleri yıkılmış, çok büyük çoğunluğu babalarını kaybetmiş, kimisi ise bu kadar felaket üzerine annelerini - kardeşlerini kaybetmiş, kimileri de kalacak yerleri dahi olmayan  çocuklardı.


Bu çocuklarımızın listesini yaptıktan sonra, onlara mentor (GÜNEŞ) olacak, eğitimlerine katkı yapabilecek kişilerinin "tanıdıklarımızın"  listesini çıkartıp, bu çocuklarla buluşturmaya başladık.


Ön şartımız ilk  3 ay için her ay 2,000 TL onların eğitime katkı verecek, ama haftada birkaç kez telefon görüşmesi,  WhatsApp yazışmaları yapıp, arkalarında bir mentorlarının - güneşlerinin,  bir ağabey ve ablalarının olduğunu hissettirmekti, artık o çocuklar yalnız değillerdi. Artık bu çocukların güneşleri vardı. Güneşleri olunca da artık bu çocukların umutları vardı, geleceğe dair ümitleri vardı.


İşte "Umut İçin Güneş" projemiz bu şekilde başladı.


Çocuklarımız Mentee, yardımseverlerimiz ise Mentor - GÜNEŞ olmuşlardı.


Bugün itibariyle 70'den fazla çocuğumuz bu projeden faydalanmaktadır. Bu çocuklarımıza her türlü destek durmaksızın devam etmektedir.


Ağustos ayında 12 tanesi 15 günlük NESİN  matematik köylerinde karşılıksız Burs almışlardır.


Bizler ise  mentee ve mentorlar'ın ilişkilerini arada bir telefonlarla kontrol edip bir problem var ise çözmek için her zaman hazır bekliyoruz.


6 Ocak 2024 tarihinde yaptığımız Antakya ziyaretimizde, bizleri okullarında bekleyip güneşlerini arayan 150 kadar öğrencimizin vasileriyle orada olduklarını gördük.


27 Ocak 2024 de 2430. Bölge'nin Yarıyıl Değerlendirme Toplantısı sırasında proje tanıtımı yaptık ve de 2420. & 2430. Bölgeler ortak projesi olması için protokol hazırladık. İlk fırsatta 2440. Bölge de dahil edilerek Türkiye projesi haline getirelecektir.


Rotary'nin büyük toplumsal gücü sayesinde bu projeyi örnek bir proje yapıp, tüm Türkiye’yi kapsamasını öngörmekteyiz.


Bu projenin oluşumunda, büyümesinde ve de başarısında 2420. Bölge Guvernörümüz Sayın Mehmet Altay'a, 2430. Bölge Guvernörümüz Teoman Kaynar'a, tüm İstanbul Rotary Kulübü üyelerine, umut için güneş komitesi üyelerine, Akom Başkanı Sayın Remzi Albayrak'a, Samandağ Kuşalanı  Anadolu Lisesi Müdürü Zekeriya Ray Bey'e ve de tüm Güneşlere teşekkürlerimizi sunarız.


Amacımız örnek projeler yapıp tüm Türkiye’nin hayırseverlerine örnek olarak, daha çok çocuğumuza yardım eli uzatmak, ümitlerinin yeşermesini sağlamaktır.


Saygılarımızla,


Tarık SARIOĞLU 

Umut İçin Güneş

Komitesi Başkanı